Leginstructie
Hoe moet het kunstgras aangelegd worden?
Stap 1 De ondergrond
Bepaal de locatie waar het kunstgras moet komen te liggen en verwijder (indien nodig) de oude grasmat, beplanting, onkruid en eventueel tuinafval. Graaf de grond af tot ongeveer 8-10 centimeter beneden het maaiveld. Voor een stabiele en egale onderbouw is een zandbed van circa 5-8 cm noodzakelijk. Stort het benodigde zand uit, verdeel het zand gelijkmatig en tril het aan. Zorg dat er een vlakke ondergrond ontstaat.
Stap 2 Drukverdeeldoek
Rol het drukverdeeldoek uit over het zandbed. Zorg ervoor dat het gehele zandbed bedekt is en snij het drukverdeeldoek af langs de randen. Drukverdeeldoek wordt gebruikt voor onder het kunstgras. Hierdoor zullen er minder kuilen of putten in het gras ontstaan door bijvoorbeeld poten van tuinstoelen of bij intensief gebruik. Het houdt tevens onkruid tegen en heeft een preventieve werking tegen ongedierte.
Stap 3 Kunstgras uitrollen
Bij het uitrollen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om e.a. te corrigeren. Deze randen kunt u later wegsnijden.
Stap 4 Kunstgras Snijden
Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een stanleymes. Belangrijk hierbij is dat u altijd snijd vanaf de onderkant (backing) zodat u de vezels niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee heeft vast gezeten tijdens de productie. Dit doet u door deze eraf te snijden inclusief de eerste rij vezels. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is, vervang het daarom regelmatig. Doe dit zeker wanneer u rondingen wilt snijden. Het mes volgt dan makkelijker de gewenste bochten.
Stap 5 Verlijmen (indien nodig)
Voordat u gaat lijmen moet u er zeker van zijn dat het kunstgras en lijmband niet nat of vochtig is. Minimum temperatuur 8graden. Voordat u aan het lijmen begint slaat u de kanten die gelijmd moeten worden terug (+/- 30cm). Snij vervolgens de lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen
Stap 6 Bezanden
Afhankelijk van de grassoort en de toepassing is dit noodzakelijk of gewenst voor extra stevigheid. Verdeel de zakken met droog kwartszand (0.2 – 1 mm korrel) over de oppervlakte en veeg het met de harde borstel in. De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras. Hierbij adviseren we circa 5 – 10 kg per m² ter ondersteuning van de grassprieten, waardoor de sprieten minder snel plat gaan liggen. En u niet met graspinnen hoeft te werken omdat ze mat door het zand niet meer kan verplaatsen.
Stap 7 Kunstgras opborstelen
De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kunt u doen met een harde bezem of met een borstelmachine. Borstel tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het eventuele zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi overeind staan. Doe dit net zolang dat er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. Let op met het borstelen van de lijmnaad, wij raden het aan een uurtje te wachten voordat u de lijmnaden opborstelt.